
Saygıdeğer Meslektaşlarımız.
Bildiğiniz üzere 3 Ocak 2025 tarihinde, halk nezdinde güvenilirliği sorgulanan bir kurum haline gelen TÜİK tarafından Aralık ayı enflasyonu %1,03 yıllık enflasyon ise %44,38 olarak açıklandı. Açıklanan bu veriler doğrultusunda memur maaş artışının %11.54 olduğu kesinleşmiştir.
Kira artışının %58,51, örtülü olarak yapılan zamlara kılıf olarak bulunan yeniden değerleme artışının %43,93 olduğu bu ortamda elbette memur maaş artışı komik kalmıştır ve Memur maaşları için gelecek zam oranları kabul edilemez bir boyuttadır.
Bugünlerde yaşanılan sıkıntıların temelinde 2023 yılı Ağustos ayında yapılan 7. Dönem Toplu Sözleşmesi vardır. 7. Dönem Toplu Sözleşmesi uyarınca memur maşlarına 2024 yılında %15 + %10, 2025 yılında ise %6 + %5 oranında artış yapılması kararlaştırılmıştı. Bu kararlar alınırken ise “çarşı pazarın” değil, Merkez Bankasının enflasyon tahminleri göz önünde bulundurulmuştur.
İşte bu toplu sözleşme sorunun tam kaynağını teşkil etmektedir. Bu Toplu Sözleşme Masasında; bir sonraki ayın enflasyon tahmini bile yapılamazken, iki buçuk yıl önceden ne oranda artış yapılacağının kararı alınıyor. Birde sözde enflasyon oranı, sözde maaş zammının üzerinde olduğu için, yıllardır memura enflasyon oranında artış yapılmakla beraber memur maaş zamları enflasyona yem ediliyor.
7 Ocak 2025 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde basın açıklaması yaparak “Refah Payı verilsin Geçim derdimiz bitsin” diyerek slogandan ibaret söylemlerde bulunan Yetkili Konfederasyonu kınıyoruz. Yapılan en ufak düzenlemeyi dahi biz yaptık diyerek sahiplenen bir konfederasyon toplu sözleşme masasında sloganında belirttiği Refah Payını ve dahi birçok hakları alamıyorsa yetkili olmasının ne manası kalıyor.
10 yıl öncesine gittiğimiz zaman net ele geçen 2015 yılı ocak ayında asgari ücretin 949 TL, en düşük memur maaşının 2.114 TL olduğu gözükmektedir. Yani en düşük memur maaşı asgari ücretin 2.23 katıdır.
Bugün gelinen durumda ise net asgari ücret 22.104 TL, en düşük memur maaşı 41.091 TL olmuştur. Gözle görülür bir biçimde asgari ücret-en düşük memur maaş oranı 1.86 ya düşmüştür. Görüldüğü üzere Hükümet ve Yetkili Konfederasyon (Sendika) elbirliği ile Devlet Memurları, asgari ücret tabanına götürülmeye çalışılıyor.
Ayrıca, adaletsiz vergi dilimleri ile konsorsiyumlardan, holdinglerden alınamayan vergiler çalışanın sırtına yüklenmiştir. Her alanda adaletin bir an evvel vücut bulması en tabi talebimizdir.
Bizler önümüzde ki günlerde Toplu Sözleşme kriterlerinin değişmesi ve daha adaletli bir sistemin tezahür etmesi için gerekli girişimlerimizi kamuoyu ile paylaşacağız.
Kamuoyunun Bilgisine